Απαντήσεις στις Ερωτήσεις σας

Απαντήσεις στις Ερωτήσεις σας

qmark

 

Μοναχοπαίδι και Σκύλος!

Μοναχοπαίδι και Σκύλος!

«Ο γιος μου είναι 7 χρονών και είναι μοναχοπαίδι. Δεν θα κάνουμε άλλα παιδιά λόγω οικονομικών δυσκολιών. Σκέφτηκα να του πάρω ένα σκύλο για να έχει παρέα. Είναι καλή ιδέα;»

H οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα που φέρνει μαζί της πολλές αρνητικές συνέπειες. Σίγουρα το να διαμορφώνονται οι προσωπικές επιθυμίες και οι στόχοι μας από περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι μια κατάσταση αρκετά στρεσογόνα που μας καταβάλει, καθώς νιώθουμε να χάνουμε τον έλεγχο και το δικαίωμα στην επιλογή.

Η διαχείριση της χρειάζεται σύμπνοια και έλλειψη πανικού. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση σας δείχνει να έχει ληφθεί από κοινού με τον/την σύζυγο, καθώς μία πιθανή ρήξη σε αυτό το θέμα δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και εν συνεχεία να αφήσει ανεπηρέαστο το ίδιο το παιδί. Παράλληλα είναι εξίσου σπουδαία η ανησυχία σας σχετικά με την κοινωνικοποίηση και την συναισθηματική ανάπτυξη του γιου σας.

Η διέξοδος που σκεφτήκατε φαίνεται σαφέστατα λειτουργική και ιδιαιτέρως ευεργετική, αρκεί να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μην εξελιχτεί από λύση προβλήματος σε ένα ακόμη, νέο πρόβλημα. Η ένταξη ενός κατοικίδιου στην οικογένεια είναι σημαντικό να έπεται μιας καλής ενημέρωσης από κάποιον ειδικό, (Θετικό Εκπαιδευτή Σκύλων) έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον. Eφόσον αυτό διασφαλιστεί με τη βοήθεια του κατάλληλου επαγγελματία, η συμβίωση με το κατοικίδιο θα τείνει να προχωρά σε μια σχέση ζωής όχι μόνο για το παιδί αλλά και για ολόκληρη την οικογένειά σας.

Απόκρυψη

Το σπίτι μου έχει γίνει ζωολογικός κήπος!

Το σπίτι μου έχει γίνει ζωολογικός κήπος!

«Πρώτα ο άντρας μου, μου έφερε ένα καναρίνι, μετά για την κόρη μου πήραμε ένα κουνελάκι και τώρα έχει προσγειωθεί και ένας σκύλος, μικρόσωμος μεν, αλλά είναι σκύλος. Φυσικά κανένας τους δεν ασχολείται με τίποτα και όλα περνάνε από μένα. Έχουμε μιλήσει για τις υποχρεώσεις που έχουν τα κατοικίδια επανειλημμένα. Για λίγο καιρό κάτι κάνουν και μετά πάλι πέφτουν σε μένα. Πως μπορώ να τους δώσω να καταλάβουν ότι εφόσον είναι δικά τους κατοικίδια πρέπει και να ασχολούνται μαζί τους;»

Ο πανικός είναι κάτι που δύσκολα περνάει απαρατήρητος στο μήνυμά σας. Ο πανικός όμως επίσης είναι κάτι που σίγουρα δυσχεραίνει την εύρεση λύσης σε όποιο θέμα και αν μας ταλαιπωρεί.

Η εικόνα που περιγράφετε σκιαγραφεί μία οικογένεια που κατεξοχήν αγαπά τα κατοικίδια παντός είδους και δυσκολεύεται να στερήσει την πιθανή φιλοξενία της σε αυτά.

Το πρόβλημα εστιάζεται στη ερμηνεία αυτής της αγάπης. Πιθανόν τα μέλη της οικογενείας σας να μην έχουν αντιληφθεί πως η απουσία τους από την καθημερινή φροντίδα των κατοικίδιων, δυσκολεύει και εσάς και τα ίδια. Αφενός επιφορτίζει εσάς με περισσότερο κόπο και υποχρεώσεις, κάνοντας σας περισσότερο σκυθρωπή και αφετέρου στερεί από τα κατοικίδια την αλληλεπίδραση που χρειάζονται προκειμένου τελικά να εισπράττουν κι εκείνα την αγάπη που θέλετε να τους δίνετε.

Θεωρώ πως μία σύντομη εκπαίδευση σχετικά με τη λειτουργία και τη δυναμική της σχέσης κατοικίδιου - ανθρώπου θα ενίσχυε τη μεγαλύτερη εμπλοκή της οικογένειας σας στη φροντίδα των ζώων και σταδιακά τη δική σας απομάκρυνση, ώσπου τελικά να βρεθεί η ισορροπία. Θεωρώ πως ένας Επαγγελματίας Θετικός Εκπαιδευτής Κατοικιδίων θα ήταν ο πλέον ικανός για να αναλάβει μια τέτοια αρμοδιότητα.

Απόκρυψη

Μαμά, θέλω σκυλάκι τώρα!

Μαμά, θέλω σκυλάκι τώρα!

«Η κόρη μου 5 χρονών μας πιέζει να πάρουμε σκύλο. Δίπλα από το σπίτι μας έχει ένα pet shop και κάθε μέρα με σέρνει κυριολεκτικά στη βιτρίνα και βλέπουμε τα ζώα. Κάθετε κάτω, κλαίει και χτυπιέται έξω από την πόρτα του μαγαζιού! Της έχω πει πως θα της το πάρουμε όταν μεγαλώσει και μπορεί να το φροντίζει, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και οι υπόλοιποι της οικογένειας (παππούδες, γιαγιάδες) με πιέζουν να το πάρουμε τελικά. Τι με συμβουλεύεται να κάνω;»

Αρχικά, πολύ βοηθητικό είναι να σκεφτείτε πως η κόρη σας είναι ένα μικρό παιδί που προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί. Όσο βλέπει πως εσείς αναστατώνεστε με τις αντιδράσεις της, τόσο θα τις ενισχύει. Σημαντικό λοιπόν είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να τηρείτε μία ήρεμη αλλά σταθερή στάση απέναντι της.

Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι την απόφασή σας την έχετε πάρει οπότε καλό θα ήταν να μην παρασύρεστε από τα λεγόμενα τρίτων. Δεδομένου πως μόνο εσείς είστε σε θέση να γνωρίζετε κατά πόσο οι συνθήκες του σπιτιού σας στην παρούσα φάση είναι ευνοϊκές για την κόρη σας αλλά και για το κατοικίδιο, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος είναι δικός σας. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν και για τη μικρή να της γίνει πιο σαφές το πού μπαίνουν τα όρια στις επιθυμίες και στις αποφάσεις.

Παρόλα αυτά, αν έχετε έστω και κάποια μικρή αμφιβολία για το κατά πόσο θα μπορούσε όντως η κόρη σας να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός κατοικίδιου, θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε κάποιον Επαγγελματία Θετικό Εκπαιδευτή Σκύλων. Αυτός, θα ήταν σίγουρα ο πλέον αρμόδιος για να σας ξεδιαλύνει κάθε τέτοιο δίλημμα, αλλά και για να σας βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου για την οικογένειά σας τετράποδου.

Απόκρυψη

Πρώτα σκύλος, μετά παιδί!

Πρώτα σκύλος, μετά παιδί!

«Είμαι νιόπαντρη, μόλις 2 μήνες και ο άντρας μου θέλει να ξεκινήσουμε για παιδί. Εγώ δεν είμαι έτοιμη ακόμη και σκέφτηκα να πάρουμε ένα σκύλο, ο οποίος έχει αρκετές υποχρεώσεις και πολλές από αυτές μοιάζουν με αυτές ενός παιδιού. Ποια είναι η γνώμη σας;»

Αντιλαμβάνομαι πως λόγω του μικρού διαστήματος του έγγαμου βίου σας, βρίσκεστε ακόμη σε μια περίοδο κάπως μεταβατική. Αυτό ίσως να σας αναστατώνει και να σας οδηγεί στις παραπάνω σκέψεις. Είναι σημαντικό όμως να διαχωριστούν εξ ολοκλήρου οι έννοιες του «παιδιού» και του «κατοικίδιου». Πιθανόν, οι υποχρεώσεις τους να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά δεν είναι τόσο ίδιες όσο ίσως φαντάζουν.

Θα πρότεινα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό (πιθανόν ψυχολόγο) που εξειδικεύεται σε ζευγάρια κι εκείνος με τη σειρά του να σας βοηθήσει να πάρετε μία από κοινού απόφαση με το σύζυγο. Την απόφαση αυτή θα την στηρίξετε καλύτερα, αν προηγουμένως έχετε οδηγηθεί σε σύμπνοια. Νομίζω πως ύστερα από αυτό θα είστε περισσότερο έτοιμοι να δώσετε την αγάπη που πραγματικά θέλετε είτε στο επερχόμενο παιδί είτε στο μελλοντικό κατοικίδιο σας.

Απόκρυψη

Πένθος και κατοικίδιο

Πένθος και κατοικίδιο

«Μόλις χάσαμε τον πατέρα μου, 65 χρονών από καρδιά. Η μητέρα μου είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και έχει παραιτηθεί, αν και πριν το χαμό ήταν μια πολύ δραστήρια γυναίκα, με παρέες, εκδρομές κλπ. Σκεφτήκαμε με τον άντρα μου να της πάρουμε μία γατούλα ή κάποιο άλλο κατοικίδιο, με σκοπό να επαναδραστηριοποιηθεί μέσα από αυτό. Είναι καλή ιδέα; Τι μας συμβουλεύετε;»

Η διαδικασία του πένθους είναι από μόνη της μια κατάσταση με πολλά στάδια. Τα στάδια αυτά ποικίλουν ανάλογα και με τον άνθρωπο. Συνεπώς είναι κάτι που απαιτεί υπομονή, σεβασμό και αθόρυβη συμπαράσταση προς τον πενθούντα προκειμένου καταναλώνοντας το χρόνο που θα του χρειαστεί να καταφέρει να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο αλλοιωμένος από αυτό. Ειδικότερα στην περίπτωσή σας που ο θάνατος ήρθε αιφνίδια και δεν ήταν μια συνθήκη που δουλευόταν σταδιακά μέσα στο χρόνο, το κλείδωμα σε συμπεριφορά απόσυρσης είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο.

Η συμβολή του κατοικίδιου είναι καταλυτική σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς απευθύνεται κατ’ ευθείαν στο συναίσθημα προσπερνώντας λογικές διεργασίες στις οποίες πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Ωστόσο, θα πρότεινα να χειριστείτε το θέμα με λεπτότητα και υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο να ερμηνευτεί η κίνηση αυτή λανθασμένα από τη μητέρα σας.

Απόκρυψη

 
Hug4Pets Sign
 q a
 h4dDownWindow

© Hug4Pets.com - Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Hug4Pets. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Hug4Pets.com .

Copyright © Hug4Pets. All Rights Reserved || Όροι Χρήσης