Παιδική παχυσαρκία και τα οφέλη ενός κατοικιδίου

Παιδική παχυσαρκία και τα οφέλη ενός κατοικιδίου

paidiki paxisarkiaΗ παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 15,5% των εφήβων (12 - 19 ετών) και το 15,3% των παιδιών (6-12 ετών) πάσχουν από παχυσαρκία. Επίσης φαίνεται ότι η παιδική παχυσαρκία παραμένει και στην ενήλικη ζωή στο 70% των περιπτώσεων.

Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών φθάνει το 10% ενώ ένα άλλο 18% θεωρούνται υπέρβαρα. Η παχυσαρκία δεν είναι άμοιρη συνεπειών ακόμα και στην τρυφερή ηλικία. Σε μια πρόσφατη μελέτη της κλινικής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρέθηκε ότι το ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 4-7 ετών έχει ψηλή χοληστερόλη, ενώ το ένα στα τέσσερα εμφανίζει υπέρταση.

Έρευνες με θέμα την ψυχολογία και τον καθημερινό τρόπο ζωής έχουν παρουσιάσει πως το να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνει τις πιθανότητες για παρουσία χαμηλού αυτοσεβασμού και κατάθλιψης ειδικότερα στα έφηβα κορίτσια και κατ’ επέκταση στις γυναίκες.

Άλλη μία αρνητική επίπτωση της παχυσαρκίας, όσον αφορά την ψυχική μας υγεία, είναι η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος μας, δηλαδή το να μην είμαστε ικανοποιημένοι με την μορφή του σώματος μας όπως παρουσιάζεται στον καθρέπτη. Η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία 50 χρόνια έχει αρχίσει να αυξάνεται περισσότερο στο γυναικείο πληθυσμό (αναλογικά με τους άνδρες) και που μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για απώλεια βάρους και κάποιες φορές σε διαταραχές διατροφής όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η υπερφαγία.

Έτσι, καθώς η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως, ερωτήματα αναδεύουν σχετικά με το ρόλο των συναισθημάτων στην συμπεριφορά μας απέναντι στην τροφή. Η διατροφική μας συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί πολύ από τα συναισθήματα μας. Η επιλογή των φαγητών, η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων μπορεί να σχετίζονται με την ψυχολογία μας και το πώς αισθανόμαστε πέρα από την καθημερινή μας ανάγκη για πρόσληψη τροφής (δηλαδή λόγω πείνας). Συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός, η ευχαρίστηση, η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά που έχουμε απέναντι στο φαγητό.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως τα παιδιά που παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα όταν ενηλικιωθούν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 6500 άτομα. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο όταν επρόκειτο για κορίτσια μας λέει η αναφορά του King's College του Λονδίνου. Ένας ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας σημείωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα πρέπει να παρεμβαίνουμε αρκετά νωρίς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία.

Τα παιδιά μετρήθηκαν σε βάρος και ύψος στην ηλικία των 10 ετών από μια νοσοκόμα και μετά μετρήθηκαν πάλι όταν είχαν φτάσει στην ηλικία των 30 ετών. Επίσης σημειώθηκε η συναισθηματική τους κατάσταση και τα παιδιά με χαμηλή αυτό-εκτίμηση ή αυτά που ένοιωθαν να ελέγχουν λιγότερο την ζωή τους, αλλά και αυτά που ήταν συχνά ανήσυχα, παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν κιλά τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο καθηγητής David Collier από το King's College του Λονδίνου, που ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε ότι, «αυτό που είναι νέο σε αυτή την μελέτη είναι το ότι η παχυσαρκία θεωρούνταν σαν μια μεταβολική διαταραχή – αυτό που εμείς όμως βρήκαμε είναι ότι τα συναισθηματικά προβλήματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου». Τα ανωτέρω δείχνουν ότι ίσως μια παρέμβαση κατά την παιδική ηλικία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Στον αντίποδα των παραπάνω ερευνών εμφανίζεται μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τα παιδιά των οικογενειών που έχουν σκύλο περνούν 325 λεπτά με φυσική άσκηση την ημέρα, 11 λεπτά περισσότερα από αυτά που δεν έχουν.

Παράλληλα, εμφανίζουν λιγότερη επιθυμία για καθιστική ζωή, ενώ περπατούν κατά 360 βήματα περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά. Η έρευνα μελέτησε 2.065 παιδιά 9 με 10 ετών, τα οποία κουβαλούσαν σύστημα ανίχνευσης δραστηριότητας προκειμένου να παρακολουθείται εφτά μέρες την εβδομάδα η καθημερινή τους κίνηση.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν πως τα παιδιά με κατοικίδια ζώα τείνουν να γυμνάζονται περισσότερο από τα παιδιά χωρίς κατοικίδια ζώα και περνούν περισσότερο χρόνο έξω από το χώρο του σπιτιού. Είναι σαφώς πιο ενεργά, γεγονός που ενδεχομένως βοηθά και στην πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Επιπλέον, η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου είναι μία υπέροχη εκπαιδευτική εμπειρία για ένα παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνη για ένα άλλο ζωντανό πλάσμα και να παρέχουν φροντίδα, αντιλαμβάνονται ότι οι δικές τους ανάγκες δεν έρχονται πάντα πρώτες και ότι ορισμένες φορές η φροντίδα του κατοικίδιου ζώου τους πρέπει να προηγείται της δικής τους ανάγκης για παιχνίδι ή ξεκούραση.

Τα παιδιά αυτά έχουν την τάση να είναι πιο περιποιητικά, λιγότερο εγωκεντρικά και πιο χαρούμενα από τα παιδιά που δε μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα. Δεδομένα που φαίνονται να ενισχύουν αισθήματα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης.

Εφόσον λοιπόν, η παιδική παχυσαρκία είναι μία αναπτυσσόμενη ασθένεια με σοβαρές ιατρικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του παιδικού διαβήτη και άλλων σοβαρών ασθενειών, η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου για ένα παιδί μπορεί να είναι μία πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία και μία σημαντική απόφαση για την υγεία του παιδιού.

Επιμέλεια: Ελευθερία Ακριτίδου

bull green Πίσω
 
Hug4Pets Sign
 q a
 h4dDownWindow

© Hug4Pets.com - Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Hug4Pets. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Hug4Pets.com .

Copyright © Hug4Pets. All Rights Reserved || Όροι Χρήσης