Τα ψυχολογικά οφέλη της υιοθέτησης ενός κατοικίδιου συντροφιάς

Τα ψυχολογικά οφέλη της υιοθέτησης ενός κατοικίδιου συντροφιάς

psyxologika-ofeliΗ δύναμη του δεσμού μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων είναι αναγνωρισμένη εδώ και πολλές δεκαετίες, όμως επιστημονικά στοιχεία για το πώς αυτό λειτουργεί δημοσιεύονται για πρώτη φορά περίπου 30 χρόνια πριν, όταν ένας ψυχολόγος, ο Alan Beck του Πανεπιστημίου του Purdue και ένας ψυχίατρος, ο Aaron Katcher του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, επιχείρησαν να μετρήσουν σε επίπεδο φυσιολογίας τι συμβαίνει όταν ένα άτομο υιοθετεί ως κατοικίδιο ένα σκυλί.

Βρήκαν λοιπόν ότι η αρτηριακή πίεση του ατόμου μειώνεται, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, η αναπνοή γίνεται πιο τακτική και η μυϊκή ένταση κατευνάζεται. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις περιορισμού του στρες.

Επιπλέον, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Psycosomatic Medicine δεν έχει επιβεβαιώσει μόνο αυτά τα αποτελέσματα, αλλά έδειξε και μεταβολές στη χημεία του αίματος που αποδεικνύουν μειωμένα ποσοστά των ορμονών που σχετίζονται με το στρες.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτές οι θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις έδειξαν να δουλεύουν πολύ πιο γρήγορα από ότι αρκετά φάρμακα που λαμβάνονται για την πίεση, δεδομένου ότι όλες αυτές οι επιδράσεις εμφανίσθηκαν μετά από μόλις 5 έως 24 λεπτά ευχάριστης αλληλεπίδρασης του ατόμου με το σκυλί.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μία πληθώρα δεδομένων που επιβεβαιώνουν ότι τα κατοικίδια ζώα δρουν ευεργετικά στην ψυχική υγεία και η παρουσία τους μπορεί να αυξήσει παράλληλα την ποιότητα της ζωής και τη μακροζωία. Τα οφέλη δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Μια σημαντική μελέτη 5.741 ατόμων διεξήχθη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης από τους μη-ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ακόμα και όταν και οι δύο ομάδες διατηρούσαν τον ίδιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής που αφορά στο κάπνισμα και στην υψηλή σε λιπαρά διατροφή.

Μια συναρπαστική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο American Heart Association Scientific Conference, απέδειξε πως η ένταξη ενός κατοικίδιου ζώου στο σύγχρονο τρόπο ζωής ενός εργαζόμενου επαγγελματία, μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ομάδα ανδρών και γυναικών χρηματιστών, οι οποίοι είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν έντονες ενδείξεις της επίδρασης του στρες στη ζωή τους και ήταν υποψήφιοι για τη χορήγηση φαρμάκων μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Στην αρχή, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αρτηριακή πίεση των χρηματιστών υπό πίεση. Επιχείρησαν να προκαλέσουν μια αγχωτική κατάσταση παρόμοια με τις συνθήκες στρες που συνήθως αντιμετωπίζουν οι χρηματιστές. Σε απάντηση σε αυτές τις αγχωτικές εργασίες, η μέση αρτηριακή πίεση τους εκτοξεύτηκε στο 184/129 mm υδραργύρου (καθώς η πίεση του αίματος στο 140/90 mm υδραργύρου θεωρείται ήδη υψηλή).

Σε κάθε έναν από τους χρηματιστές συνταγογραφήθηκε το ίδιο φάρμακο, ωστόσο οι μισοί από αυτούς συμφώνησαν να πάρουν επιπλέον, έναν σκύλο ή μια γάτα ως κατοικίδιο ζώο. Έξι μήνες αργότερα, οι ερευνητές τους κάλεσαν και πάλι δίνοντάς τους πρόσθετες δοκιμασίες στρες. Οι χρηματιστές που είχαν αποκτήσει επιπλέον ένα κατοικίδιο ζώο είχαν το δικαίωμα να το κρατήσουν μαζί τους και κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, καθώς το δείγμα των χρηματιστών που είχαν τη συνδυασμένη θεραπεία (και κατοικίδιο ζώο και φαρμακευτική αγωγή) παρουσίασε τη μισή από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που εμφάνισαν εκείνοι που βρίσκονταν μόνο στη θεραπεία με το φάρμακο.

Τα κατοικίδια μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν, ακόμα και όταν προϋπάρχουν ενδείξεις καρδιακών προβλημάτων. Σε μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cardiology, ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 400 ασθενείς από τη στιγμή που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχοντας νοσηλευτεί μετά από καρδιακή προσβολή.

Ένα χρόνο αργότερα, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Η υπόθεση που θα μπορούσε να γίνει είναι πως η στοργή, η αφοσίωση και η κοινωνική υποστήριξη που παρέχεται από τα σκυλιά επιτυγχάνει τη μείωση του άγχους, παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το άγχος δεν είναι το μόνο πρόβλημα που τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν. Περίπου το 25% των ανθρώπων που πηγαίνουν στους γενικούς γιατρούς το κάνουν για καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές. Η κατάθλιψη στην πραγματικότητα θεωρείται πως δημιουργεί μεγαλύτερη ανεπάρκεια, τόσο κοινωνικά όσο και από άποψη φυσικής λειτουργίας, σε σχέση με πολλές άλλες χρόνιες σωματικές ασθένειες όπως οι πόνοι της πλάτης, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, ένας από τους πιο κοινούς είναι απλώς η μοναξιά.

Τέλος, τα άτομα με ελλιπή ανθρώπινη κοινωνική υποστήριξη μπορεί να επωφεληθούν πραγματικά από τους συναισθηματικούς δεσμούς που παρέχουν τα κατοικίδια ζώα. Με την αποδυνάμωση των διευρυμένων οικογενειακών δεσμών, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα να καταλήξουν απομονωμένοι και με κατάθλιψη. Η έρευνα εξέτασε άτομα 60 ετών και άνω που δεν ζούσαν με ανθρώπινους συντρόφους αλλά με κατοικίδιο ζώο. Η πιθανότητα οι μη-ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να καταλήξουν με κλινική διάγνωση κατάθλιψης ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη από εκείνη των συνομήλικων τους που κατείχαν κατοικίδιο ζώο. Υπήρξαν επίσης αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είχαν μικρή ανάγκη από γενικότερες ιατρικές υπηρεσίες και ήταν πολύ πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Πηγή: Psychology Today

bull blu Πίσω
 
Hug4Pets Sign
 q a
 h4dDownWindow

© Hug4Pets.com - Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στη Hug4Pets. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Hug4Pets.com .

Copyright © Hug4Pets. All Rights Reserved || Όροι Χρήσης